Stomen maar!

Drie Heerlijke Recepten uit de Stoomoven

Gezond, smaakvol en makkelijk – ontdek hoe veelzijdig koken met een stoomoven kan zijn.
Van vis tot vlees tot volledig plantaardig: deze drie originele recepten brengen jouw keuken tot leven.


🐟 Zalm met Citroen, Dille en Venkel

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 moten verse zalm (ca. 150 g)
  • 1 venkelknol, in dunne plakken
  • 1 citroen, in schijfjes
  • 1 eetlepel verse dille, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout & peper naar smaak

Bereiding:

  1. Meng de olijfolie met de dille, zout en peper. Wrijf de zalm hiermee in.
  2. Leg de venkel en citroen in een stoomovenpan als een bedje. Plaats de zalm erbovenop.
  3. Stoom 15 minuten op 85°C.
  4. Serveer met krieltjes of een groene salade.

Tip: Een beetje witte wijn in het waterreservoir (indien toegestaan) geeft extra aroma.


🥩 Malse Kipfilet met Rozemarijn & Knoflook

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 kipfilets
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 eetlepel verse rozemarijn, gehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Sap van ½ citroen
  • Zout & peper

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten en marineer de kip 30 min. in de koelkast.
  2. Plaats in een geperforeerde stoomovenpan.
  3. Stoom 20 minuten op 90°C.
  4. Laat 5 minuten rusten voor het aansnijden.

Lekker met worteltjes en romige aardappelpuree.


🌱 Vegan Gevulde Paprika’s met Quinoa en Tahinsaus

Voor 2 personen

Ingrediënten:

  • 2 rode paprika’s, gehalveerd en ontpit
  • 100 g quinoa
  • 1 kleine courgette, in blokjes
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • 1 tl komijn
  • 1 el olijfolie
  • Voor de tahinsaus:
    • 1 el tahin
    • 1 el citroensap
    • 1 el water
    • Snufje zout

Bereiding:

  1. Kook de quinoa en meng met courgette, lente-ui, komijn en olijfolie.
  2. Vul de paprika’s met dit mengsel.
  3. Stoom 20 minuten op 100°C.
  4. Meng de ingrediënten voor de saus tot een glad geheel.
  5. Serveer de paprika’s met de tahinsaus eroverheen.

Variatietip: Voeg kikkererwten toe voor extra bite.


📌 Bewaartip:

Stoomgerechten zijn ideaal om in te vriezen. Laat eerst volledig afkoelen en verpak luchtdicht. Zo heb je altijd een gezonde maaltijd bij de hand.